Piano’s zijn er in alle soorten en maten. Zo heb je gewone (akoestische) piano’s en digitale piano’s.  Het beste is als je een akoestische piano aanschaft. Natuurlijk kun je ook piano leren spelen op een digitale, maar hierbij is het voor beginners moeilijk om bepaalde klanken te maken. Digitale piano’s zijn wel vaak goedkoper en hebben als voordeel dat je met een koptelefoon kunt werken en daarmee je buren te vriend houdt!

Akoestische piano’s

Nieuwe piano’s zijn er vanaf 2000 euro. Bij veel pianowinkels kun je het instrument eerst huren. Eventueel kun je de piano dan later tegen gunstige voorwaarden kopen. Het voordeel hiervan is dat je eerst nog kunt kijken of het iets voor je is. Gebruikte piano’s worden al aangeboden vanaf 1000 euro.

 

Digitale piano’s

Een digitale piano is een imitatie van een normale piano. De klank wordt door een versterker en speaker weergegeven en klinkt daarom nooit zoals een akoestische piano. Het blijft een benadering, hoe goed de imitatie ook is. Tegenwoordig worden de digitale piano’s steeds beter.

Klik hier om een fragment van een sonate van Beethoven, die op de Yamaha P80 is gespeeld, te beluisteren.

De digitale piano biedt daarnaast nog andere mogelijkheden die een akoestische piano niet heeft. Zo kun je geluiden uitbreiden of de piano aansluiten op de computer. De digitale piano vervangt dus niet de akoestische piano, maar biedt zijn eigen mogelijkheden. Digitale piano’s zijn er vanaf 500 euro.

 

Bij “Videoleaders”, krijg je een indruk wat je met een digitale piano, synthesizers en  geluidsmodules aan een computer gekoppeld, kunt maken. Altijd weer spannend om te doen !

 

Videoleaders:

Chicks (Wim Cooijmans)

Moogdance (Wim Cooijmans)

Sea-Nymphs (Walter Carroll)

G.W.TS (Wim Cooijmans)